Αλευροκολλα

Η Αλευροκολλα ειναι μια πολυ απλη στη παρασκευη και φτηνη κολλα που μπορει να φτιαξει ο καθενας μονος του με απλα υλικα που υπαρχουν στη κουζινα.
Ειναι καταλληλη για οποιασδηποτε κολλησεις χαρτιου με χαρτι η αλλα πορωδη υλικα(τουβλα,μπετον,ξυλο)και χρησιμοποιειται σαν υποκαταστατο της κολλας στις αφισοκολλησεις η στη κατασκευη με χαρτοπολτο(paper mache).Οταν στεγνωσει αποκτα πολυ σκληρη υφη και ειναι σιγουρα πιο δυνατη απο την απλη κολλα εμποριου για χαρτι.



Υλικα
  1. Αλευρι γενικης χρησεως(εικ2)
  2. Νερο(εικ3)
  3. Αλατι(εικ4)
  4. Ξυδι
  5. Ενα κατσαρολακι αναλογου ογκου με τη ποσοτητα που θελουμε να φτιαξουμε(εικ7)
  6. Εναν αυγοδαρτη η μια ξυλινη πηρουνα(η οποιαδηποτε αλλο εργαλειο κουζινας για(εικ5) (ανακατεμα εχουμε)
  7. Ενα δοχειο αποθηκευσης(εικ9)
  8. Ενα δοσομετρικο δοχειο(πχ μια κουπα εικ6)


Διαδικασια Παρασκευης

Βαζουμε το κατσαρολακι στη φωτια και προσθετουμε το νερο και μετα το αλευρι συμφωνα με τη δοσολογια που θελουμε με ενα δοσομετρητη(Η αναλογια νερου και αλευριου διαφερει αναλογα με το ποσο πυκνη θελουμε να ειναι η αλευροκολλα.
Η συνηθισμενη αναλογια ειναι απο 1 αλευρι / 4 νερο μεχρι 1 αλευρι / 2 νερο.Εγω χρησιμοποιησα την αναλογια 1 αλευρι 3 νερο.)
Ανακατευουμε απο την αρχη και διαρκως με ενα αυγοδαρτη πχ,για να μη δημιουργηθουν σβωλοι στο αλευρι και να ειναι ομοιογενες το μειγμα.
Προσθετουμε μια κουταλια της σουπας αλατι για να δεσει πιο καλα η κολλα και συνεχιζουμε να ανακατευουμε.Η φωτια δε πρεπει να ειναι πολυ δυνατη,γιατι πρεπει για να γινει καλα η κολλα η θερμοκρασια να ειναι λιγο κατω απο το σημειο βρασμου του νερου.Αν ξεπεραστει θα διαχωριστει το αλευρι απο το νερο και θα πρεπει να το ξανακανουμε απο την αρχη.
Οταν το μειγμα μας γινει ομοιογενες και πηκτο καπως(σαν μια πηκτη σουπα)ειναι ετοιμο.Το κατεβαζουμε απο τη φωτια,το αφηνουμε να κρυωσει(προσεχοντας μην υπαρχει καποιος σβωλος μεσα στο μειγμα τον οποιο αφερουμε αν υπαρχει) και οταν ειναι ετοιμη η αλευροκολλα.
Μπορει να διατηρηθει για λιγες μερες σε ενα δοχειο αν θελουμε αλλα καλο ειναι να χρησιμοποειται αμεσα γιατι αρχιζει να μοιριζει.Αν θελουμε να διατηρηθει λιγο καιρο προσθετουμε στο μειγμα οταν βραζει μια δυο κουταλιες λευκο ξυδι (ανα κουπα αλευριου) η ζαχαρη.Το ξυδι και η ζαχαρη ειναι φυσικα συντηρητικα και θα το κρατησουν λιγο παραπανω(προσοχη αν βαλετε ζαχαρη βαλτε τη στο τελος της βρασης μη καραμελωσει)
Οπως ειπα και λιγο πιο πανω ειναι καταλληλη για κολλησεις με χαρτι,για χαρτοπολτο,για αφισοκολληση η για κολλησεις πορωδων υλικων μεταξυ τους.
About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s